Ultralytics YOLO27:
Get Started

Çöp Kutusu ve Geri Yükleme#

Ultralytics Platform, yanlışlıkla silinen projeleri, veri kümelerini ve modelleri kurtarmana olanak tanıyan 30 günlük bir geçici silme politikası uygular. Silinen öğeler, kalıcı olarak silinmeden önce geri yüklenebilecekleri Çöp Kutusu'na taşınır.

Ultralytics Platform Ayarlar Öğe Ve Depolama Treemap'i İçeren Çöp Kutusu Sekmesi

Geçici Silme Politikası#

Platformda bir kaynağı sildiğinde:

  1. Hemen: Öğe Çöp Kutusu'na taşınır (kalıcı olarak silinmez)
  2. 30 Gün: Öğe Çöp Kutusu'nda kurtarılabilir durumda kalır
  3. 30 Gün Sonra: Öğe otomatik olarak kalıcı biçimde silinir
Kurtarma Süresi

Silinen bir öğeyi geri yüklemek için 30 günün var. Bu sürenin sonunda öğe ve ilişkili tüm veriler kalıcı olarak kaldırılır ve kurtarılamaz.

Çöp Kutusuna Erişme#

Çöp Kutusu'na git:

  1. Ayarlar'a git ve Çöp Kutusu sekmesine tıkla
  2. Ya da doğrudan /trash adresine git (Settings > Trash adresine yönlendirir)

Ultralytics Platform Ayarlar Çöp Kutusu Sekmesi Türe Göre Filtre Açılır Menüsü

Çöp Kutusu İçeriği#

Çöp Kutusu'nda filtre sekmeleriyle birlikte geçici olarak silinen tüm kaynaklar gösterilir; her sekmede güncel bir sayı ve ada göre arama yapan bir arama kutusu bulunur:

SeçeneklerGösterilenler
AllÇöpe taşınan tüm öğeler
Veri KümeleriÇöpe taşınan veri kümeleri
ProjelerÇöpe taşınan projeler
ModellerÇöpe taşınan modeller

Çöp Kutusundaki Öğeleri Görüntüleme#

Çöp Kutusu'ndaki her öğede şunlar gösterilir:

AlanAçıklama
AdOrijinal kaynak adı
YazProje, Veri Kümesi veya Model (renkle kodlanmış)
Silinme tarihiÖğenin ne kadar zaman önce silindiği
Sona ermeKalıcı olarak silinmesine kalan gün sayısı (ör. "30d"); 15 günden az kaldığında kehribar, 8 günden az kaldığında kırmızı
BoyutÖğenin kullandığı depolama alanı
Alt öğeleri içerirDâhil edilen alt öğeler, adın yanında +N rozeti olarak gösterilir

(Modeller için üst proje bilgileri Çöp Kutusu API'si tarafından döndürülür, ancak Çöp Kutusu tablosunda gösterilmez.)

Hiyerarşik Silme Davranışı#

Bir üst kaynağı sildiğinde, alt kaynaklar da Çöp Kutusu'na taşınır:

Kaynak TürüSilindiğinde Neler Dâhil Edilir
ProjelerProje + içindeki tüm modeller
Veri kümeleriVeri kümesi + tüm görseller ve açıklamalar
ModellerModel ağırlıkları + eğitim geçmişi + dışa aktarımlar
Etkin Eğitim İptal Edilir

Bir modeli veya bu modeli içeren bir projeyi Çöp Kutusu'na taşımak, model için devam eden tüm bulut eğitimlerini iptal eder ve GPU örneğini sonlandırır. Geçen GPU süresi yine ücretlendirilir. Faturalandırma sayfasına bak.

Depolama Treemap'i#

Çöp Kutusu sekmesinde, çöpe taşınan öğelerin göreli boyutunu türe göre renk kodlu olarak gösteren bir depolama görselleştirmesi (treemap) bulunur:

  • Mavi: Projeler
  • Yeşil: Veri kümeleri
  • Mor: Modeller

Öğeleri Geri Yükleme#

Silinen bir öğeyi kurtar (ekip çalışma alanında Editör rolü veya daha üstü gerekir):

  1. Ayarlar > Çöp Kutusu'na git
  2. Geri yüklemek istediğin öğeyi bul
  3. Geri Yükle düğmesine tıkla (geri alma simgesi)

Ultralytics Platform Ayarlar Çöp Kutusu Sekmesinde Öğenin Geri Yükle Düğmesi

Öğe, tüm verileri korunarak özgün konumuna geri döner.

Orijinal slug zaten kullanımdaysa platform, öğeyi kullanılabilir benzersiz bir slug ile geri yükler; böylece öğeye hemen erişebilirsin.

Geri Yükleme Davranışı#

KaynakGeri Yükleme Davranışı
ProjeProjeyi ve içerdiği tüm modelleri geri yükler
Veri kümesiVeri kümesini tüm görüntüler ve açıklamalarla geri yükler
ModelProje etkinse modeli özgün projesine geri yükler
Üst Proje Gerekli

Üst projesi Çöp Kutusu'ndaysa model geri yüklenemez. Şu hatayı görürsün: "Üst projesi çöp kutusundayken model geri yüklenemez. Önce projeyi geri yükleyin." Tek tek modelleri geri yüklemeden önce her zaman üst projeyi geri yükle.

Kalıcı Silme#

Otomatik Silme#

Çöp Kutusu'ndaki öğeler 30 gün sonra otomatik olarak kalıcı biçimde silinir.

Çöp Kutusu'nu Boşalt#

Tüm öğeleri hemen kalıcı olarak sil:

  1. Ayarlar > Çöp Kutusu'na git
  2. Üst bilgideki çöp kutusu simgesine tıkla
  3. İşlemi onayla
Geri Alınamaz İşlem

Çöp Kutusu'nu boşaltmak tüm öğeleri hemen kalıcı olarak siler. Bu işlem geri alınamaz ve silinen kaynaklarla ilişkili dağıtımlar, dışa aktarma işleri ve depolanan dosyalar dâhil tüm veriler kaybolur.

Tek Bir Öğeyi Kalıcı Olarak Sil#

Beklemeden tek bir öğeyi kalıcı olarak silmek için:

  1. Öğeyi Çöp Kutusu'nda bul
  2. Satırındaki Kalıcı olarak sil (çöp kutusu) düğmesine tıkla
  3. Silmeyi onayla — iletişim kutusunda öğenin adı ve bu öğeyle birlikte silinecek iç içe modellerin sayısı belirtilir

Projelerde kalıcı silme işlemi, silinen çalışma alanı kaynaklarına ait ilgili dağıtımları ve dışa aktarma dosyalarını da kaldırır. Bir dağıtım silinemezse Platform seni uyarır ve dağıtımı profilindeki Dağıtımlar sekmesinde listelenmiş olarak bırakır; silme işlemini yeniden denemek için dağıtım sayfasını aç.

Depolama Alanı ve Çöp Kutusu#

Çöp Kutusu'ndaki öğeler depolama kotana dâhil olmaya devam eder:

SenaryoDepolama Alanına Etkisi
Öğeyi silDepolama alanı kullanılmaya devam eder
Öğeyi geri yükleDeğişiklik yok (sayılmaya devam ediyordu)
Kalıcı silmeDepolama alanı boşaltılır
30 gün sonra otomatik silmeDepolama alanı otomatik olarak boşaltılır
Depolama Alanında Yer Aç

Depolama alanın azalıyorsa, hemen yer açmak için Çöp Kutusu'nu boşalt veya belirli öğeleri kalıcı olarak sil. Depolama kullanımını Ayarlar bölümünden kontrol et ve planının depolama sınırları için Faturalandırma bölümüne bak.

API Erişimi#

Çöp Kutusu'na programatik olarak REST API üzerinden eriş. Üç işlemin tümü aynı /api/trash yolu üzerinde bulunur ve API anahtarını veren çalışma alanında çalışır — ekip çalışma alanının Çöp Kutusu'nu yönetmek için o çalışma alanından alınmış bir API anahtarı kullan. Python örneklerinde ultralytics-platform SDK'sı kullanılır:

from ultralytics_platform import Platform

client = Platform()  # reads ULTRALYTICS_API_KEY
curl -H "Authorization: Bearer YOUR_API_KEY" \
  "https://platform.ultralytics.com/api/trash?type=all&page=1&limit=50"
trash = client.lifecycle.trash(type="all", page=1, limit=50)

type, all, project, dataset veya model değerlerini kabul eder. limit varsayılan olarak 50'dir ve en fazla 200 olabilir. Listeleme için Görüntüleyici erişimi veya daha üstü gerekir.

Geri yükleme ve silme işlemleri için Düzenleyici erişimi veya daha üstü gerekir.

Sık Sorulan Sorular#

  • Hayır. 30 gün sonra öğeler kalıcı olarak silinir ve kurtarılamaz. Çöp Kutusu'nda gösterilen son kullanma tarihinden önce önemli öğeleri geri yüklediğinden emin ol.

  • Hem proje hem de içindeki tüm etkin modeller birlikte Çöp Kutusu'na taşınır. Projeyi geri yüklemek, onunla birlikte Çöp Kutusu'na taşınan modelleri de geri yükler. İç içe bir model, üst projesi Çöp Kutusu'nda kaldığı sürece geri yüklenemez.

  • Evet, Çöp Kutusu'ndaki öğeler depolama kotanı kullanmaya devam eder. Yer açmak için öğeleri kalıcı olarak sil veya Çöp Kutusu'nu boşalt.

  • Hayır. Bir proje kalıcı olarak silinirse içindeki tüm modeller de kalıcı olarak silinir. Öğeleri her zaman 30 günlük süre dolmadan geri yükle.

  • Çöp Kutusu'ndaki her öğede, otomatik kalıcı silme işlemine kalan gün sayısını (ör. "30d") gösteren bir "Süresi Doluyor" sütunu bulunur.

Yorumlar